Destylacja z parą wodną.
Destylacja
układu dwóch nie mieszających się wzajemnie cieczy. Destylacja z parą
jest
jedną z metod wyodrębniania i oczyszczania związków chemicznych.
Znajduje ona
zastosowanie w przypadku cieczy bądź całkowicie niemieszających się ze
sobą,
bądź też mieszających się jedynie w bardzo ograniczonym zakresie. W
przedstawionym poniżej rozumowaniu przyjmuje się założenie całkowitej
wzajemnej
nie mieszalności cieczy. Nasycone pary takich cieczy stosują się do
prawa
ciśnień cząstkowych Daltona , które stwierdza, że przy zmieszaniu ze
sobą w
stałej temperaturze dwóch lub więcej substancji gazowych (par, gazów)
nie
reagujących ze sobą, każda z tych substancji wywiera takie ciśnienie,
jak gdyby
tylko ona znajdowała się w danej przestrzeni; suma tych ciśnień
cząstkowych
jest równa ogólnemu ciśnieniu wywieranemu przez rozpatrywany układ.
Prawo to
można wyrazić wzorem
P = p1 + p2 + ... + pn
gdzie:
P - ciśnienie sumaryczne, zaś p1, p2 ,pn. - cząstkowe ciśnienia
składników. Gdy
podda się destylacji układ złożony z dwóch niemieszających się ze sobą
cieczy,
temperatura wrzenia będzie określona przez temperaturę, w której suma
prężności
par obydwóch składników zrówna się z ciśnieniem atmosferycznym.
Temperatura ta
będzie niższa od temperatury wrzenia bardziej lotnego składnika. Gdy
jedną z
rozważanych cieczy jest woda, destylacja z parą wodną pod ciśnieniem
atmosferycznym pozwala na wyodrębnienie składnika o wyższej
temperaturze
wrzenia w temperaturze poniżej 100°C; jest to szczególnie ważne w
przypadku
wyodrębniania substancji ulegających rozkładowi w pobliżu swojej
temperatury
wrzenia. Proces ten jest wykorzystywany i w przypadku oddzielania
substancji od
związków nielotnych lub od niepożądanych związków żywicowatych,
smolistych.
Wrzenie układu cieczy niemieszających się ze sobą przebiega w stałej
temperaturze aż do momentu całkowitego usunięcia z mieszaniny jednego
ze
składników (ponieważ sumaryczne ciśnienie par jest niezależne od
wzajemnego
ilościowego stosunku dwóch cieczy). Następnie temperatura wrzenia
wzrasta,
osiągając wartość temperatury wrzenia drugiego, pozostałego w kolbie
destylacyjnej składnika. W fazie gazowej nad mieszaniną ciekłą zawarte
są
obydwa składniki w stosunku objętościowym odpowiadającym stosunkowi
ciśnień
cząstkowych tych składników. Skład fazy gazowej można łatwo obliczyć:
zakładając, że do rozważanego układu stosują się prawa gazowe gazów
doskonałych, ilość cząsteczek każdego ze składników w fazie gazowej
jest
proporcjonalna do ciśnienia cząstkowego tego składnika, tzn. do
prężności par
nad tym składnikiem w stanie czystym w danej temperaturze. Gdy przez pA
i pB
oznaczy się prężności par nad dwoma czystymi substancjami A i B w
temperaturze
wrzenia mieszaniny tych substancji, wówczas ciśnienie sumaryczne P
określone
jest równaniem:
P = pA + pB
a
skład fazy gazowej:
nA / nB= p A /pB
gdzie:
nA i nB- ilość moli substancji A i B w określonej objętości fazy
gazowej.
Równocześnie nA=wA /MA i nB = wB /MB, gdzie w jest ciężarem
odpowiedniego
składnika w danej objętości fazy gazowej, zaś M - jego ciężarem
cząsteczkowym.
Tak więc:
wA/wB=MA nA
/MB nB= MA pA/ MB
pB
Stosunek
wagowy obydwu składników w fazie gazowej jest równy ich stosunkowi
wagowemu w
destylacie. Oznacza to, że stosunek ciężarów obydwu składników
zawartych w
odbieralniku destylatu jest wprost proporcjonalny do stosunku iloczynu
ich
ciężarów cząsteczkowych i cząstkowych ciśnień par. Z równania wynika
bardzo
ważna zależność, obowiązująca w procesie destylacji z parą: im mniejszy
jest
iloczyn MA pA, tym większa jest wartość wB. Woda ma mały ciężar
cząsteczkowy i
stosunkowo niewysokie ciśnienie par, tak więc iloczyn MA pA dla wody
jest
niewielki. Destylacja z parą wodną jest, więc opłacalną ekonomicznie
w skali technicznej metodą wyodrębniania substancji o dużym
ciężarze cząsteczkowym,
nawet jeśli ich ciśnienie par jest niskie.
Technika destylacji z parą
wodną
Destylacja
z parą wodną służy do oddzielania i oczyszczania związków organicznych.
W
zasadzie operacja ta polega na przeprowadzeniu w stan pary substancji
nierozpuszczalnej lub słabo rozpuszczalnej w wodzie za pomocą
strumienia pary
wodnej przepuszczanej przez mieszaninę tej substancji z wodą. Jeśli
substancja
ma wystarczającą prężność pary (przy najmniej 5-10 mmHg w temp. 100°C),
to
destyluje ona z parą wodną i może być łatwo wydzielona, gdyż nie miesza
się z
wodą. Destylacja z parą wodną zachodzi w temperaturze niższej od
temperatury
wrzenia wody a więc w wielu przypadkach znacznie poniżej temperatury
wrzenia
substancji organicznej. Umożliwia to oczyszczanie wielu wysoko wrzących
substancji przez destylację w stosunkowo niskiej temperaturze; jest to
szczególnie cenne, gdy związek organiczny rozkłada się w czasie
destylacji pod
ciśnieniem atmosferycznym. Destylacja z parą wodną ma też duże
znaczenie jako
sposób oddzielania pożądanego związku organicznego w następujących
przypadkach:
1.
oddzielanie od powstających w wielu reakcjach nielotnych, smolistych
produktów
ubocznych,
2.
wydzielanie z wodnych roztworów soli nieorganicznych,
3.
w przypadkach gdy inne sposoby rozdzielania zawodzą (np. bezpośrednia
ekstrakcja
eterem aniliny otrzymanej przez
redukcję nitrobenzenu cyną itd.
prowadzi
na skutek obecności cyny i
środowiska alkalicznego do powstania
trudnych
do rozdzielenia emulsji),
4.
oddzielanie od związków nielotnych z parą wodną (np. o-nitrofenolu od
p-nitrofenolu),
5.
oddzielanie od niektórych produktów ubocznych lotnych z parą wodną
(np.
dwufenylu i nadmiaru substratów od
nielotnego trójfenylokarbinolu,
Destylacja z parą wodną
(zestaw)
Prosty
zestaw aparatury do destylacji z parą wodną przedstawiono na rysunku.
Para
wodna wywiązująca się w kociołku A zaopatrzonym w długą szklaną rurkę
bezpieczeństwa, zanurzoną głęboko poniżej powierzchni wody, przechodzi
do kolby
kulistej B za pośrednictwem rurki zgiętej w sposób przedstawiony na
rysunku.
Kolba do destylacji z parą wodną ustawiona jest pod pewnym kątem tak,
aby
zapobiec przedostaniu się roztworu z kolby B do rurki wylotowej, a tym
samym
mechanicznemu przerzuceniu cieczy do chłodnicy. Kolba połączona jest z
chłodnicą Liebiga za pomocą stosunkowo szerokiej rurki (5—8 mm
średnicy),
której koniec znajduje się bezpośrednio poniżej korka zamykającego
kolbę. Destylat
zbiera się w kolbie D; przedłużacz szklany E ułatwia zbieranie
destylatu, można
go w razie potrzeby usunąć. Kolbę B ogrzewa się na płytce metalowej
wspartej na
trójnogu lub najczęściej na czaszy grzejnej. Jeśli laboratorium
wyposażone jest
w centralnie rozprowadzaną parę, to zamiast kociołka włącza się
urządzenie
przedstawione na rysunku b lub c; służy ono do usuwania obcych
substancji oraz
wody zawartej w parze; od czasu do czasu otwiera się ściskacz i
wypuszcza
nagromadzoną wodę do zlewu. Roztwór (mieszaninę lub związek stały z
niewielką
ilością wody) umieszcza się w kolbie B, a następnie łączy z nią resztę
zestawu.
Następnie przepuszcza się parę przez kolbę B podgrzewaną małym
płomykiem, w
celu zapobieżenia zbyt szybkiemu gromadzeniu się wody, w takim tempie,
aby w chłodnicy
C następowało całkowite jej skroplenie. Parę przepuszcza się do chwili,
gdy w
destylacie przestaje pojawiać się substancja nierozpuszczalna w wodzie.
Jeżeli
destylująca z parą wodną substancja krystalizuje w chłodnicy i wykazuje
tendencję do zatykania jej, to na kilka minut usuwa się wodę z
chłodnicy tak,
aby osad stopił się i został przeniesiony przez parę do odbieralnika.
Zamiast
kociołka można użyć kolby (poj. l l lub większej) zaopatrzonej w korek
z dwoma
otworami; w jednym z nich tkwi rurka bezpieczeństwa, a w drugim rurka
zgięta
pod kątem prostym. Do tego celu może też służyć duża kolba destylacyjna.
Zmodyfikowane urządzenia do
destylacji z
parą wodną
Nieraz
dogodnie jest destylować z parą wodną z tej samej kolby, w której
wykonana była
reakcja, co pozwala uniknąć strat przy przenoszeniu roztworu do innego
naczynia
i stanowi pewną oszczędność czasu. Dwa rodzaje odpowiednich urządzeń
przedstawiono na rysunku 1 i 2; pierwsze dla kolby kulistej z trzema
szyjami,
drugie dla kolby z krótką, szeroką szyją.
Czynności
w skali półmikro
Prosty zestaw aparatury do destylacji z parą wodną przedstawiono na rysnku
Kolba
1 przystosowana do destylacji z parą wodną, zaopatrzona jest w nasadkę
zwaną
łapaczem kropel 2, zapobiegającą przerzucaniu zawartości kolby 1 do
odbieralnika. Roztwór (mieszaninę lub związek stały) z niewielką
ilością wody
umieszcza się w kolbie 1, a następnie łączy z nią resztę zestawu.
Następnie
przepuszcza się parę przez kolbę 1, podgrzewaną małym płomieniem w celu
uniknięcia zbyt szybkiego nagromadzenia się w kolbie wody. Jeżeli
destylująca z
parą wodną substancja krystalizuje w chłodnicy i wykazuje tendencję do
zatykania jej, to na kilka minut usuwa się wodę z chłodnicy tak, aby
osad
stopił się i został przeniesiony przez parę do odbieralnika.
Wodę
do gorącej chłodnicy należy włączać z powrotem bardzo ostrożnie. Jeżeli
destylację z parą wodną przeprowadza się szybko, to lepiej użyć
chłodnicy z
podwójnym płaszczem chłodzącym; w razie potrzeby można zastosować dwie
takie
chłodnice połączone w szereg, gdyż w większości przypadków najlepsze
wyniki
destylacji z parą wodną uzyskuje się wtedy, gdy proces ten prowadzi się
szybko.
Parę przepuszcza się do czasu, gdy w destylacie przestaje pojawiać się
substancja nierozpuszczalna w wodzie. Aby przerwać destylację, wyłącza
się
doprowadzenie pary do aparatury i gasi palnik pod kolbą 1. Sposób
wyodrębnienia
substancji organicznej z destylatu zależy od jej stanu skupienia i od
jej
rozpuszczalności w wodzie. Na przykład nierozpuszczalny w wodzie
związek stały
oddziela się przez odsączenie; ciecze oraz osady rozpuszczalne w wodzie
wyodrębnia się za pomocą prostej lub ciągłej ekstrakcji
rozpuszczalnikiem.
Zwartą aparaturę
do destylacji z parą wodną
małych ilości substancji przedstawiono na rys. a i b aparatura składa
się z
pyreksowej kolby Kjeldahla poj. 100 ml; w razie potrzeby można użyć
kolby pój.
50 ml i zmniejszyć proporcjonalnie pozostałe wymiary. Boczna rurka 5
zamknięta
jest kawałkiem węża ze ściskaczem śrubowym. Rurkę 5 można zastąpić
zwykłą wąską
rurką szklaną (o średnicy zewn. 3—4 mm), przechodzącą przez korek kolby
Kjeldahla, co pozwala na użycie kolby niezmodyfikowanej. Substancję
poddawaną
destylacji umieszcza się w rurce 1, a do naczynia 2 wlewa się wodę. Po
ogrzaniu
wody do wrzenia para przechodzi przez rurkę 3 i wraz z substancją
przechodzi do
rurki 4, połączonej z chłodnicą i odpowiednim odbieralnikiem, w którym
zbiera
się destylat. Rozszerzenie górnej części rurki 3 zabezpiecza przed
przerzuceniem jak również przed przeciągnięciem cieczy z rurki 1 do
naczynia 2;
można temu przeciwdziałać również przez otworzenie ściskacza na rurce
5. Uwaga,
(l) W przypadku związku nierozpuszczalnego w wodzie destylację prowadzi
się do
czasu, gdy zaczyna się zbierać destylat przezroczysty.
Zestawy do destylacji z parą wodną małych ilości substancji;
a)
model zwykły:
1-rurka
z destylowaną substancją ,
2-naczynie
z wodą ,
3-rurka
doprowadzająca parę
4-rurka
odprowadzająca pary do chłodnicy,
5-rurka
boczna;
b)
model z połączeniami szlifowymi
1-
rurka doprowadzająca parę wodną
2-
łapacz kropel
3-
rurka doprowadzająca parę wodną do związku, który zmierzamy destylować
4-
związek, który zamierzamy przedestylować z parą
5-
woda destylowana najczęściej